torstai 10. joulukuuta 2015

Ranskaa, Espanjaa, Afrikkaa, Australiaa

Tullessani lauantai-iltana väsyneenä Muonion yritykseen, oli ympärilläni yllättäen suuri määrä ulkomaalaisia ja erikielisiä turisteja. Majoitukseksi sain pienen autiotuvan kokoisen n. 10 neliön mökin, jossa oli sähköt muttei vettä. Mökki oli aluksi tosi kylmä, ja tuntui ironiselta tulla perille kun nyhjötin illan kylki patterissa kiinni yrittäen lämmittää itseäni ja mökkiä. Sain asustaa mökissä kuusi päivää, jonka jälkeen muutin kuvan viereiseen mökkiin yhdessä Hollantilaisen työntekijän kanssa. Jää nähtäväksi, kuinka hyvin saamme jaettua kymmenen neliötä kahdelle ihmiselle suuren tavaramäärämme vuoksi...


 Sunnuntaipäivän vietin tutustuen alueeseen ja yritykseen. Virallisesti minulla ei ollut töitä, mutta auttelin varastohommissa aamupäivällä. Yritys vaikutti tosi isolle ja laadukkaalle! Tapasin koko ajan uusia työntekijöitä, harjoittelijoita ja ihmisiä. Huomasin myös tarvitsevani täällä englantia paljon, sillä jokainen asiakas puhuu vierasta kieltä, sekä muutamat työntekijätkin. Sunnuntaina tuli tutuksi myös kävelyreitti yritykseltä kodikkaaseen ja lämminhenkiseen kirkkoon.


Alkuviikosta aloitin sitten virallisesti työt. Joka päivä olen tehnyt tähän asti samantyylisiä hommia oppien samalla koko ajan uutta ja talon tapoja. Ryhmäkoot ovat vaihdelleet kolmen hengen perheestä, muutamaan kymmenen hengen ryhmiin. Pääasiassa olemme pitäneet ryhmille suomalaisten talviaktiviteettien sessioita, johon on kuulunut opastus ja ohjeistus pilkkimiseen, lumikenkäilyyn, hiihtämiseen, pulkkailuun, talvi sählyyn, sekä sisällä piparien paistoa ja joulutonttujen askarteluja. Samalla olemme tarjoilleet kuumaa mehua, kaakaota ja keksejä. Suurin osa harjoitteista on ollut tuttuja minulle, mutta uutta on ollut opetella selittämään ja opastamaan asiat englanniksi ja elekielellä. Sen lisäksi olen opetellut kertomaan Lapista ja Suomesta pieninä paloina sopivissa väleissä. 


On ollut mielenkiintoista olla harjoittelussa Lapin keskellä. Luonto on uskomattoman kaunis täällä ja lähes joka päivä olen saanut ihailla taivaan vaihtuvia värejä, kun aurinko nousee ja laskee, sekä kajastaa taivaanrannasta. Päivä on lyhyt, mutta en silti ole ajatellut täällä olevan pimeää. Lähes koko ajan kajastaa jostakin valoa ja lumi valaisee hyvin. Lähes joka ilta on taivaankansi värittynyt pienemmistä ja suuremmista revontulista ja upeasta tähtitaivaasta. Kaikki on täällä kirkkaampaa, selkeämpää ja suurempaa. Jopa tähdet näyttävät hienommille, kuin kotona. Tunnen olevani lähempänä taivasta ja avaruutta.


Pelkäsin ennakkoon alueen kylmyyttä, sillä olen tosi herkkä sille. Saimme kuitenkin yritykseltä hyvät varusteet, eikä pakkanen ole vielä laskenut kovin alas, joten hyvin on tarjennut! Sen lisäksi on ollut lohduttavaa, että turistit tulevat kaukaa etelämmästä, joten heille tämä on suurempi ero kuin minulle. Toiset ovat tulleet maista, joissa on tällä hetkellä yli +36-40 celsiusta lämmintä! Hurjaa, miten he tulevat yhtäkkiä kylmän ja pimeän talven keskelle. 


On ollut ilo neuvoa turisteja lämmittelemään itseään nuotiossa, juomalla kuumaa tai liikkumalla ympäriinsä. Auttaminen ja opastaminen ovat yleensäkin olleet suurimpia iloja työnkuvassa. Lasten riemu, aikuisten kiitokset ja ihmisten hymy ja rakkaus paistaa ja saa oman sydämenkin riemuitsemaan. Heille tämä on suuri eksoottinen kokemus ja elämys, ja tahdon olla osallisena auttamassa heitä.

Olen ihmetellyt, miten hyvin olen sopeutunut ja kotoutunut tänne. Moni asia tuntuu tosi luonnolliselle, vaikka kaikki onkin erilaista kuin kotona. Ihmiset ovat ihania ja työt tuntuvat luonnolliselle. Asia, missä tarvitsen sopeutumista, on pitkät työpäivät ja taukojen epäsäännöllisyys. Huomaan itsessäni väsymystä iltaisin, vaikka hommat ovatkin samoja kuin aamupäivisin.

Pimeyttä, en ole myöskään huomannut erityisemmin. Enkä sen vaikutuksia minuun. Ulkoilupäivien jälkeen on ollut helppo nukahtaa, eikä aamuisinkaan ole ollut vaikeuksia. Päivällä on jopa muutaman tunnin valoisaa, vaikkei aurinko nousekaan. Lumi valaisee, tähdet valaisevat, sekä muutenkin säkkipimeää ei täällä tunneta. Se on ihanaa, se on oikeasti ihanaa, paljon ihanampaa kuin Savossa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti