lauantai 17. lokakuuta 2015

Ulkoilmaravintolassa

Kun päässä ei kulje ideoita, eikä aikaa ole etsimiseen, tahtoo hyödyntää sitä mitä itsellä on. Äidin synttäreiden lähestyessä halusin muistaa häntä jollakin lahjalla, mutta mitään en kuitenkaan ollut hankkinut. Silloin mietin sitä, mitä hän ei tulisi tehneeksi, mutta mistä hän voisi ilahtua, ja minkä itse mieluusti antaa – lahjakortti luonnon ravintolaan.

Toisinaan olen perheemme patikointi retkillä kritisoinut sitä, ettemme koskaan tee ruokaa luonnossa. Syynä ovat siihen muiden kokemattomuus, sekä ajanpuute. Olen kuitenkin pitkään haaveillut sivistäväni perhettä luonnon kokkaamisilla luonnossa. Itsellekin se oli vierasta ennen tätä koulua, mutta sen jälkeen olen tavattomasti nauttinut tilaisuuksista, jolloin olemme lounastaneet luonnossa emmekä tavanomaisessa ruokalassa.



Lahjakortti lähdettiin käyttämään syyslomaviikolla siskonikin saavuttua näille korkeuksille. Suunnittelun 3 ruokalajin päivällisen, joka olisi tarpeeksi epänormaalia luontoon, mutta mikä luonnistuisi hyvin. Koska oli syysloma, halusin tehdä astetta rennompaa ruokaa.
Yksin tehdessä, meni yllättävän paljon aikaa esivalmisteluihin, tavaroiden keräämisiin ja valmistamiseen. Normaalisti on tottunut jakamaan muiden kanssa hommia tai ruuanlaitto on yhdistynyt vaellukseen, jolloin sitä ei ole tarvinnut samalla lailla valmistaa. Nyt kuitenkin ”tilaisuus” oli erillinen tapahtuma, jonne piti roudata kaikki.



Vein perheeni läheiselle avoimelle laavulle. Ajattelin paikan olevan hyvä sen läheisyyden vuoksi, ja siksi että se on melko tuntematon muille. Kuitenkin, vastoin kaikkia odotuksiamme, oli paikka yllättäen täynnä ihmisiä! Alkujaan sinne tuli yhtä aikaa nainen lapsien kanssa, ja pian sen jälkeen paikalle pörähti yli kymmenen hengen mopoporukka. Sellainen oli alueemme ”tuntematon” paikka. Mutta hyvin kaikki mahduimme eväinemme, vaikkei tilanne ollut niin kotoinen kuin suunniteltiin.

- Porkkana-vihersalaatti
- Sieni-tomaatti-juusto pitsa
- Marjanyytit vaniljakastikkeella 
- Nokipannukahvit

Tein ennakkoon kotona mahdollisimman paljon esivalmisteluja, mutta valmistin kaikki ruuat nuotiolla - jopa vaniljakastikkeen. Tuotteen onnistuivat hyvin, ja maistuivat onnistuneilla. Ainoastaan pitsan täyte olisi kaivannut lisää suolaa.

Pitsa

Pohja
2dl vettä
1 paketti hiivaa (hieman huonoa jo)
½ps kuivahiivaa
1tl suolaa
4rkl oliiviöljyä
1½dl vehnäjauhoja
2dl ohrajauhoja
1½dl grahamjauhoja

Täyte:

1 sipuli
3dl sieniä (kanttarelleja, haperoita, tatteja)
½tl viherpippuria
100g Chilitofua
2dl herne-maissi-paprika sekoitusta
2½ tomaattia
1½dl mozzarellajuustoraastetta
2rkl ketsuppia
Basilikaa
Oreganoa

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon muut pohjan ainekset ja alusta tasaiseksi. Anna kohota n. 20min.
2. Valmista täyte. Ruskista sipuli ja sienet pannulla. Lisää seokseen mausteet. Levitä pohja voidellun folion päälle. Levitä ketsuppi. Lisää päälle ainekset, viimeisenä tomaatit ja juusto. Laita folio pizzan kanneksi ja nosta pizza ritilän tai muurinpohjapannun päälle.

Marjanyytit

4dl marjoja - lakkaa, mansikkaa, puolukkaa, mustikkaa
2rkl ruokosokeria
1rkl perunajauhoja
1tl kardemummaa
1½dl kaurahiutaleita
½dl mysliä

1. Sekoita ainekset keskenään. Tee folioista neliöpaloja jonka päälle lisää täytettä. Tee folioista nyyttejä. Nosta nyytit hiillokselle. Nyytit ovat valmiit, kun sokeri on sulanut, ja niistä tulee yhtenäinen rakenne.

Vaniljakastike

1kananmuna
2dl kevytmaitoa
2tl perunajauhoja
1tl vaniljasokeria
2rkl ruokosokeria

1. Sekoita ainekset keskenään. Kaada kattilaan/pannuun ja nosta nuotion päälle. Hämmennä koko ajan, kunnes seos kuplahtaa ja sakenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti