perjantai 29. huhtikuuta 2016

Maastossa ruokailu - näyttö

Kevät ja koulu alkavat lähennellä loppujaan, joka tietää sitä ns. oikeaa opiskelua. Meidän koulumme on ollut lähes yhdeksänkymmentä prosenttisesti käytäntöä, kokemuksia, elämyksiä ja tekemistä, jossa paperityöt, arvosanat ja tenttiminen ovat jääneet vähiin. Nyt kuitenkin viimeisen vuoden aikana olemme tehneet niitä tasaisin väliajoin.

Vapunaatonaattona koitti päivä, jolloin suoritin yhden suosikki näytöistäni - Maastossa Ruokailemisen eli MaRun. Olin jo koko opiskelujeni ajan suunnitellut eri näyttöjäni aina opiskelujemme ohessa, mutta oikeastaan lähes kaikki suunnitelmani MaRua kohden piti hylätä, saadessani selville minulle annetun asiakasryhmän. Nuorena naisena ja kasvissyöjänä, olin aiemmin pyöritellyt rentoja katuruokia ja kasvisruokia nuotiolla tehtäväksi, mutta tulevat asiakkaani vaatisivat juuripäinvastaista; mahdollisimman hienoa ja lihaista. Kyseessä oli lähes kolmenkymmenen hengen miehinen yritysporukka, jossa edustaisin koko oppilaitosta ja koulua. Ei todellakaan siis mikään helppo ja luonnollinen asetelma minulle.

Täytyy sanoa, että kovan haasteen tämä näyttö minulle aiheutti. Rymä tulisi olemaan todella suuri verrattuna mihin olin tottunut, se olisi vaativa, sekä satuin valitsemaan ruokalajeiksi ruuat, joita en ollut koskaan aiemmin tehnyt nuotiolla (tätä ei sitten mainostettu ennakkoon... ). Yhden ainoan kerran olin testannut grillissä marjapiirakan tekoa, mutta muuten kaikki oli uutta nuotiolla. Kun on kyse vielä hienosta miesporukasta, piti ottaa huomioon, ettei ruuat saaneet olla tyypillistä terveyspiiperrystä. Minä en ole tottunut käyttämään voita tai sokeria leivonnassa lähes ollenkaan, ja nyt minun piti asiakkaiden tähden käyttää niitä. Riskiä oli siis siinäkin, osasinko laittaa niitä tarpeeksi. Jos ei ole tottunut kokkina makeaan, on todella vaikea arvioida, mikä "makeus" on sopivaa siihen tottuneelle.

Suunnittelin näyttöä pitkään, tein parina päivänä koululla esivalmisteluita ja itse näyttö päivään sain apuriksi kaksi luokkakaverina. Onneksi, en millään olisi selviytynyt yksin, runsas kiitos siis heille♥ Mutta vaikka olin mielestäni valmistautunut hyvin, oli itse näyttö päivä kiireinen ja stressaava. Hommaa oli koko ajan, ja välillä menetinkin johtajan hallintani, kun en hahmottanut työjärjestystä. Yllättävä sadesää vaikutti myös töihin.

Koko näytöstä jäi hyvä mieli. Pääasiassa onnistuttiin, eli asiakkaat saivat ruokansa ajallaan ja ruuat onnistuivat ja maistuivat. Kokonaisuutta ja Menua pidin myös onnistuneena, mitä asiakkaat ja arvioijatkin arvostivat. Se merkitsi minulle myös paljon, olivathan ennakkoasetelmat henkilökohtaisesti haastavat. Opin päivästä valtavasti, ja paljon jäi asioita, mitä tekisin toisin. Noin ison kokonaisuuden hallitsemiseen tarvitsisi useita, useita harjoituskertoja ja kokemuksia, jotta se sujuisi kokonaan.

Ps. Jostakin kumman syystä ei kameraan tullut montaakan kuvaa näytöstä... Ei ehkä kiireessä se ykköstoimenpide ollut ;)

Kaikki ruuat ostettiin mahdollisimman luomuna, suomalaisena ja lähellä tuotettuna. Ja joka ikinen ruoka tehtiin nuotiolla, paitsi vaniljakastike ja lohenkastike.

Menu

Alkuruoka
Ohra-perunarieskat
Nokkosyrttivoi

Pääruoka
Folio kasvikset- 
porkkana, kukkakaali, parsakaali, palsternakka
Paistettu kirjolohi
Nokkosperunamuusi
Raejuusto-kermaviili-herne kastike

Jälkiruoka
Kuningatarpiirakka
Vaniljakastike
Kahvi&Tee


Ohrarieskat:
35kpl

12,5 dl Maitoa
2,5 pussi (100g pussi) perunasosejauhetta
1,2 dl  juoksevaa margariinia
0,6 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl ohrajauhoja

1. Sekoita kylmään maitoon perunasosejauhe. Anna turvota 5 min. 2. Lisää muut aineet, voi sulatettuna. 3. Ota taikinasta pieniä paloja ja taputtele kokkareet jauhotetuin käsin 3 - 4 mm:n paksuisiksi, pyöreiksi rieskoiksi. Voitele muurinpohjapannu ja paista rieskat pannulla.

4. Paista voidellussa muurinpohjapannussa/paistinpannussa. Paista molemminpuolin n. 5min 


 Folio-kasvikset
  Porkkanoita 700g
Parsakaalia 700g
 Kukkakaalia 700g
 Palsternakkaa 700g
2 Sipulia
mustapippuria
suolaa
rypsiöljyä

1. Kuori ja pilko kasvikset ja sipulia. Lajittele kasvikset ja sipuli 30 folionyyttiin. Lorauta öljyä ja mausteet jokaiseen nyyttiin. Paista hiilloksessa, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
 
Kalalle kastike
30 - henkilölle

800g kermaviiliä
800g raejuustoa
500g pakasteherneitä
1 ruohosipuli
2rkl sitruunamehua
2tl mustapippuria

1. Sekoita ainekset keskenään ja pilko ruohosipuli joukkon.



Marjapiirakka:
1kpl - 8-12hkl
 

Pohja:
3dl Grahamjauhoja
1dl vehnäjauhoja
1dl rahkaa
50g pehmeää margariinia
0,5dl hedelmäsokeria
Kardemummaa

Täyte:
 
600g Marjoja
0,5dl perunajauhoja
0,5dl hedelmäsokeria
50g mantelilastuja

1. Sekoita pohjan ainekset tasaiseksi taikinaksi. Painele voidellun foliolle. Paista nuotiolla n. 10min.
2. Sulata marjat ja sekoita joukkoon perunajauhot ja sokeri. Levitä marjaseos piirakkapohjalle. Jatka
paistamista n. 30-35min.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti